032 / 622 118

Частен професионален колеж

ИЗТОЧЕН ЕВРОПЕЙСКИ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР

ПЛОВДИВСКИ ЖУРНАЛИСТИ ПОЧЕТОХА НАЙ-БЪЛГАРСКИЯТ РОМАН-БИБЛИЯ „ПОД ИГОТО”

11

Юли

2014

                                          ПЛОВДИВСКО ЖУРНАЛИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО

            ЕВРОПРЕС           

4000 ПЛОВДИВ; П,К 183;       e-mail: europress2012plovdiv@gmail.com;          GSM:  0878/ 150 150

 

 

ПЛОВДИВСКИ ЖУРНАЛИСТИ ПОЧЕТОХА НАЙ-БЪЛГАРСКИЯТ РОМАН-БИБЛИЯ

„ПОД  ИГОТО”

Автор : Розалина ЕвдокимоваСнимки: Иван Василев
Минчо Палавров

 

По случай 120 години откакто е излязъл романът на Иван Вазов „Под игото” и по случай юбилея на българската журналистика и организираното журналистическо движение, което също стана на 120 години, в СБЖ гостуваха членове на журналистическото дружество „Европрес”- град Пловдив с председател Георги Найденов, който оглавява и фондацията „Помогни на нуждаещите се”. 

Велин Аргатски представи журналистите и писателите от града на тепетата, които бяха дошли за срещата. Много от тях са отличени неведнъж с наши и чуждестранни награди за дейността си. Сред тях беше и тв водещият на родолюбивото предаване „Сите българи заедно” Никола Григоров.

Инициативата да се отбележи годишнината от появата на романа-библия на българската действителност, както го наричат, беше на пловдивските колеги. Поводът за нашето събиране е прекрасен, каза членът на УС на СБЖ Любомир Пеевски, – 120 години от излизането на романа „Под игото”, който е преведен на 65 езика. Той не пропусна да спомене, че това е двоен юбилей, защото точно толкова лета са изминали от организираното журналистическо движение у нас, а и тогава също на бял свят се е появила още една емблематична творба – „Бай Ганьо” на Щастливеца.
Истинско радостно оживление настъпи, когато в залата се появи големият български актьор Мирослав Миндов, който е изиграл Бойчо Огнянов в първата екранизация на Вазовия роман.

За заслугите си към българското изкуство звездата на театъра и за ролята му на Бойчо Огнянов беше награден с отличието на фондацията „Помогни” на нуждаещите се” – медала „За хората с добри сърца”. Освен тази награда по поръчение на кмета на град Сопот Веселин Личев Георги Найденов връчи на Мирослав Миндов и кристален плакет.

„Всички ви се прекланяме, защото знаем, че любовта към родината преминава през сърцето на твореца”, се обърна към артиста председателят на журналистическото дружество „Европрес”.

Видимо силно развълнуван, Мирослав Миндов благодари за признанието. „Бойчо Огнянов е пред вас, само че на 90 години, но израснал през тях с прекрасните стихове на Вазов – каза той. – Щастлив съм, че изиграх тази роля, снимайки се с големи артисти и при голям режисьор, а и каква по-голяма гордост от това, че и цяла България участва във филма.

Щастлив съм, че съм сред вас в тази зала на СБЖ, защото и аз някога бях член на този съюз, защото пишех редовно в пресата. Искам да ви сподели още веднъж, че Бойчо Огнянов ми донесе много радост и през целия си живот съм рецитирал Вазовите стихове.”

Съвсем спонтанно и без сценарий залата се изправи на крака и всеки искаше да се докосне и снима с големия български актьор, дал изключително много на българския театър.

Особеното в отбелязването на юбилея на романа „Под игото” в контекста на годишнината на българската журналистика беше в това, че липсваха официалните речи, а пловдивските журналисти от дружество „Европрес” бяха подготвили приятен рецитал, защото какво по-хубаво от това патриархът на българската литература да бъде почетен с поетични творби, излезли изпод перото на журналисти творци, които пишат не само за действителността, а и поезия.

Журналистът Николай Гюлев представи своите колеги Боньо Бонев, Елена Атанасова, Николай Славов, Албена Хинкова, Хюршан Аминова, която не скри, че е щастлива, защото е туркиня, възпитана от български творци и учители. Тя прочете свои стихове, посветени на Васил Левски.

Тв водещият на патриотичното предаване „Сите българи заедно” сподели, че живеем в тежко време и журналистите са тези, които трябва да кажат истината на народа, защото политиците само го заблуждават.

Голяма тръпка, нарече срещата с пловдивските си колеги Розита Попова, член на УС на СБЖ и председател на Комисията по организационните въпроси. Според нея представата й за колегите се изчерпвала само с документите, с които се приемат членовете на Съюза. Оказа се обаче, че те са големи таланти и в други сфери – каза тя. – Журналистиката не е само представяне в медиите, а и състояние на духа. Тя съзря в това, което правят пловдивските колеги, начин да се върви в посоката на обединението.

В края на духовния празник по повод юбилея на българската журналистика на и. д. председател на СБЖ Снежана Тодорова беше връчено отличие от кмета на град Сопот Веселин Личев – кристален плакет.

 

Picture 549 Picture 544 Picture 567