032 / 622 118

Частен професионален колеж

ИЗТОЧЕН ЕВРОПЕЙСКИ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ

25

Фев

2015

                                          ПЛОВДИВСКО ЖУРНАЛИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО

             ЕВРОПРЕС          

4000 ПЛОВДИВ; П,К 183;       e-mail: europress2012plovdiv@gmail.com;          GSM:  0878/ 150 150

 

 

 

 

 

ЛЕВСКИ – НЕРЪКОТВОРНИЯТ СВЕТЕЦ В НАРОДНАТА ПАМЕТ

 

 

На специална пресконференция, състояла се днес /вторник, 25 февруари, т. г./ в Пловдив, Фондация «Помогни на нуждаещите се», Колеж «Източен европейски образователен център» и журналистическото дружество «Европрес» оповестиха отвореното си писмо-апел до Негово Светейшество българският патриарх Г-н, Г-н Неофит.

В писмото се казва, че обръщайки се чрез Вас, Ваше Светейшество към целокупния състав на Светия синод на Българската православна църква- Българската патриаршия, ние апелираме за спешни мерки по канонизирането на йеродякон Игнатий /Васил Левски/ – неръкотворният светец в народната памет.

Наскоро появилото се псевдоподобие на киноизкуство – филмът «Дякон Левски» започна да нанася «петна и бръчки» върху образа на Апостола на българската свобода и да го развенчава от ореола, изплетен му от поколения българи.

Направените журналистически разследвания, относно произхода на финансовите средства за филма водят към «дубайската връзка на Дякона» /частна спонсорка с българско име и небългарска душа от Емирата Дубай/ и поставят въпроса, че създаването на лъже-филма за Левски може да се разглежда и като културен тероризъм от страна на «Ислямска държава» или други анти-български сили.

Затова Ви уверяваме, Ваше Светейшество, че най-полезното синодално решение в този момент на глобална криза, съчетана с вече заформяща се духовна криза на българската идентичност, може да бъде канонизацията на най-българския светец, защото за нашия народ той не е сред мъртвите, а е между живите!

        

                                                              ЕвропресIMG_9090NEOFIT